Menu Sluiten

Dirigent

Arjen Steur

Als “it korps” vroeger “troch de buorren gong” (Tjerkwerd) stond kleine Arjen altijd vooraan. Pake speelde immers in de plaatselijke fanfare “Eensgezindheid” en dat vond ik geweldig. Al snel kwam het moment dat er een instrument gekozen kon worden en natuurlijk wilde ik de bugel leren bespelen, omdat Pake ook bugel speelde. Pake kwam echter een aantal weken later met een sopraansaxofoon aanzetten: “dêr hat it korps ferlet fan!”. Het maakte mij allang niet meer uit, ik had mijn instrument.

De sopraansax werd ingeruild voor de altsaxofoon en hier bleef het niet bij.  In 2005 heb ik het initiatief genomen om een jeugdorkest op te zetten bij Eensgezindheid om zo meer gestalte te geven aan de begeleiding en opleiding van aanstormend talent. Hierdoor ben ik begonnen met het dirigeren. Als de eigen dirigent ziek was, nam ik ook het A-orkest over en toen het bestuur mij benaderde om de dirigent te vervangen tijdens haar zwangerschapsverlof hoefde ik daar niet lang over na te denken.

Het begon toch te kriebelen, ik vond het dirigeren echt geweldig. Daarom ben ik in 2011 gestart met de opleiding HaFaBra-directie aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Hier volgde ik directielessen bij Tijmen Botma en Klaas van der Woude. Na wederom een halfjaar als vervanger voor Tjerkwerd te hebben gestaan werd ik benaderd om vaste dirigent te worden bij “Wubbenus Jacobs” uit Arum.

In 2016 heb ik de opleiding als dirigent afgerond. Het jaar daarvoor was ik ook dirigent geworden van de fanfare van Oranje Bolsward (tegenwoordig: Stadsfanfare Bolsward). In 2018 was ik dirigent bij het Varend locatie-theater: “Zoutwest”. Terwijl we in dat jaar bij Arum ook een theaterproductie speelden: “Bakzeuntjes”.

Rond mei 2020 heb ik afscheid genomen bij Bolsward om op de maandagavonden bij Streekharmonie Concordia in Balk aan de slag te gaan. En inmiddels ben ik op dinsdagavond de dirigent van Brassband Looft den Heer in Wirdum.

Arjen Steur